Това са шестте най-известни ползи на сьомгата за здравето:
- Защитава от рак - витамин D и селенът могат да подтиснат растежа на раковите клетки.
- Влияе благотворно върху сърдечно-съдовата система - намалява риска от инсулт, сърдечен удар, висок холестерол или високо кръвно налягане.
- Подобрява зрението - сьомгата и рибните масла като цяло са полезни за очите и подобряват зрението.
- Разкрасява - сьомгата стимулира производството на колаген, подмладява кожата и я прави по-еластична.
- Подобрява съня - страхотен източник на триптофан - 100% естествен седатив, който намалява времето за заспиване.
- Бори се срещу възпаленията - мастните киселини Омега 3, както и протеините имат мощни противовъзпалителни свойства.
Насладете се на готвенето и на храната!
ПРОДУКТИ (за 4 порции):
- 300 г маслена тиква
- 1 стрък праз лук
- 200 г зелен грах
- 1 връзка копър
- 4 филета от сьомга (по 150 г всяко)
- Микс от сухи подправки (риган, кимион, пипер)
- сушени семена от копър (по избор)
- 1 чаша (200 мл) бяло вино
- студенопресован зехтин (по избор)
ПРИГОТВЯНЕ:
- Сложете маслената тиква, праза и свежите подправки на дъска за рязане Zepter Felix. Нарежете и миксирайте с помощта на нож Santoku.
- Първо поставете зеленчуците (тиквата, праза и граха) в студен овален грил тиган (Z-V3025Z), без да добавяте никаква мазнина или вода. Добавете филетата от сьомга върху зеленчуците, като преди това ги подправете щедро с микса от подправки, полейте с чаша вино и покрийте с капак.
- Настройте температурата на индукционния котлон на средна степен (160°C) и гответе 2 минути, след което намалете температурата на 90°C и гответе още 20 минути.
- След 20 минути махнете капака и сервирайте в порцеланов сервиз Royal Gold Boreaux или Imperial Gold Bordeaux.
- По желание, можете да поръсите със зехтин.
- Със системата на Zepter готвим здравословна храна без мазнини и така създаваме по-вкусни и по-здравословни ястия.
- Храната изглежда по-добре: цветът, формата и текстурата се запазват
- Храната е по-вкусна: естествените аромати и вкусове се запазват (дори без да добавяте сол)
- Храната е по-здравословна: хранителните и биологичните качества (важни хранителни вещества, витамини, минерали, протеини, микро и макроелементи) се запазват. Храната не загаря и няма акролеин (канцерогенно вещество).
Приятен апетит!
Шеф Петра Герич