За изобретяването на рибай стека можем да благодарим на каубоите от Дивия запад – именно те първи осъзнават, че най-вкусните стекове са около ребрата, особено когато се приготвят на грил. По своя вкус и крехкост рибай може да се сравни с филето, но само след като е престояло - процес, при който котлетът става по-сочен, по-мек и по-вкусен. Процесът на сухо зреене, който протича в специални климатизирани охладители или във влагопропусклива суха торба, придава на месото още по-добро качество и невероятен вкус. Това е много скъпа процедура, която може да ви се стори сложна, но е напълно възможно да постигнете подобен ефект у дома с помощта на системата VacSy на Zepter. Друг вариант е да си купите зрели стекове, които можете да намерите в добрите месарски магазини.
За нашата рецепта разполагаме със системата,VacSy, която поема ролята на съд за зреене. Имаме и тиган Quadra, който играе ролята на барбекю и прави приготвянето на идеалния рибай стек на грил в домашната кухня лесна и приятна задача! Освен това, стоманата L-316, съвременните технологии и иновативен дизайн на съдовете за готвене Zepter Masterpiece ви позволяват да готвите без никаква вода и мазнина. Храната е едновременно по-здравословна и по-вкусна, запазва своите естествени аромати, хранителни и биологични качества и не отделя вредни субстанции.
Забележка: Въпреки че червеното месо е добър източник на протеини, полезни мазнини и желязо, ежедневната му консумация не се препоръчва, ако желаете да поддържате здравословен начин на хранене.
Продукти (за 1 порция):
- 250 г узрял рибай стек
- 30 г тиквичка
- 20 г домат
- 20 г чушка
- 20 г морков
- 10 г патладжан
- 5 г лук
- 10 мл зехтин
- 5 г кълнове
- 1 г черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
- Нашият тиган QUADRA Z-Q1918-SC ще ни служи като барбекю - поставете го на индукционния котлон, покрийте го с капак и го оставете да се загрее до температура 240°C за 2 минути.
- Сложете стека в тигана, без да добавяте никаква мазнина, сол или други подправки, захлупете го и намалете температурата до 90°C. Дъното на тигана вече ще е достатъчно топло, за да създаде ефект на гриловане.
- След 2 минути обърнете стека, захлупете отново и гриловайте другата страна за още 2 минути на 90°C.
- Изключете котлона и оставете тигана покрит за още 2 минути.
- След като извадите стека от тигана, добавете нарязаните на кубчета зеленчуци в тигана със соковете от месото (тиквичка, домат, чушка, патладжан, морков, лук).
- Поставете тигана върху индукционния котлон на ниска температура от 90°C и задушете за 15 минути.
- Оставете го покрит за още 2 минути и поръсете със зехтин, черен пипер и чили, преди да сервирате.
- Нарежете и сервирайте талята.
- Сервиране: първо поставете в чинията зеленчуците, а след тях подредете и нарязания стек.
- Поръсете със зехтин и подправете с черен пипер.
Съвет от шеф-готвача: Стековете трябва да са с дебелина 1,5-2 см. Недейте да начуквате, да режете или да мушкате месото с вилица преди готвене. Към стековете може да сервирате домашни дипове: чимичури, гуакамоле, чили салса или дижонска горчица.
Само при вида на този сочен рибай стек устите ни се пълнят със слюнка!
Да ви е сладко!
Шеф Петра Герич