Shopping cart icon

ЗАЩО СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА МОЖЕ ДА Е ВРЕДНА?

ЗАЩО СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА МОЖЕ ДА Е ВРЕДНА?

Всеки, който излиза навън, се излага на слънчева светлина. Но какви могат да са ефектите от излагането на слънце?

Слънцето излъчва светлинни лъчи, известни като ултравиолетови (UV) лъчи. Има три различни вида UV лъчи: UVA, UVB и UVC.

UVA лъчите са най-честата форма при излагане на слънце. UVB са по-интензивни, а UVC лъчите са най-вредни. За щастие, ние не сме изложени на риск от UVC лъчи, защото озоновият слой на Земята ги блокира.

Въпреки че не можете да видите ултравиолетовите лъчи, те могат да преминат през кожата ви. Външният слой на кожата е епидермисът. Вътрешният слой се нарича дерма. Вашите нерви и кръвоносни съдове се намират в дермата. Клетките на епидермиса съдържат пигмент, наречен меланин. Хората със светла кожа имат по-малко меланин от хората с тъмна кожа. Ето защо хората със светла кожа изгарят по-лесно.

Меланинът защитава нашата кожа и създава витамин D. Когато тялото се защитава от ултравиолетовите лъчи, кожата придобива тен или потъмнява. Твърде многото излагане на слънце позволява на ултравиолетовите лъчи да достигнат вътрешните слоеве на кожата и да предизвика слънчево изгаряне. Това може да доведе до умиране на клетките на кожата, увреждане или развитие на рак. Признаците на слънчево изгаряне включват:

·        Зачервяване - кожата ще стане червена поради увеличаване на притока на кръв;

·        Гореща кожа. Можете също така да настръхнете или да получите тръпки;

·        Болка;

·        Сърбяща или опъната кожа;

·        Образуване на мехури;

·        Дехидратация;

·        Пилинг - това е начинът вашето тяло да изхвърли мъртвите клетки.

 

Защо излагането на слънце е рисково?

Наред с някои ползи, излагането на слънце носи множество рискове.

·        Кожни промени. Някои кожни клетки с меланин могат да образуват бучка. Това създава лунички и бенки. С течение на времето те могат да развият рак.

·        Ранно стареене. Времето, прекарано на слънце, кара кожата да старее по-бързо от нормалното. Признаците за това са набръчкана и стегната кожа и тъмни петна.

·        Понижена имунна система. Белите кръвни клетки работят за защита на тялото. Когато кожата изгори, белите кръвни клетки помагат за създаването на нови клетки. Това може да изложи имунната система на риск в други области.

·        Наранявания на очите. UV лъчите могат да увредят тъканта в очите. Те могат да изгорят външния слой, наречен роговица и да замъглят зрението. С течение на времето може да се развие катаракта, която да причини слепота, ако не се лекува.

·        Рак на кожата. Повечето видове рак на кожата не са меланоми. Меланомният рак на кожата не е толкова често срещан, но е по-тежък. Ракът на кожата може да се разпространи в други части на тялото, особено ако не се лекува.

Всеки е изложен на риск от последиците от излагането на слънце, като рискът се увеличава в зависимост от продължителността и дълбочината на експозиция. Вие сте изложени на по-голям риск, ако имате светла кожа или бенки. Фамилната анамнеза за рак на кожата също е фактор. Хората, които работят на слънце през целия ден, са изложени на по-голям риск.

Затова е необходимо да полагаме правилните грижи при излагане на слънце – хидратация, слънцезащитна козметика и качествени очила, предпазващи нашето зрение.

 

 

Слънчевата светлина не е единствената, на която сме изложени и която има негативни последствия върху нашето здраве.

 

Какво е синя светлина?

Електромагнитната енергия се разпространява във вълни и обхваща широк спектър от много дълги радиовълни до много къси гама лъчи. Вълните варират по дължина, като най-дългите са:

·        радио вълни;

·        микровълни;

·        инфрачервени вълни;

·        ултравиолетови вълни;

, а най-късите включва електромагнитния спектър на:

·        рентгенови лъчи;

·        гама лъчи;

Повечето електромагнитни вълни са невидими, но малка част от вълните, известна като видима светлина, може да бъде открита от човешкото око. Вълните на видимата светлина варират по дължина от 380 нанометра (виолетова светлина) до 700 нанометра (червена светлина).

Дължина на вълната на синята светлина

Колкото по-дълга е вълната, толкова по-малко енергия предава. Синята светлина има много къси вълни с висока енергия.

Всъщност те са само малко по-дълги и по-малко мощни от ултравиолетовите вълни, които са твърде къси, за да ги видят хората с невъоръжено око. Здравните експерти предупреждават за вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, които могат да увредят кожата и очите.

Сините светлинни вълни с висока енергия са почти толкова мощни.

 


Какво произвежда синя светлина?

Синята светлина, подобно на другите цветове на видимата светлина, е навсякъде около нас. Слънцето излъчва синя светлина. Същото правят и луминесцентните крушки и крушките с жичка. Днес, хората са изложени на повече синя светлина поради широкото използване на устройства, които разчитат на технологията на светодиоди (LED).

Екраните на компютри и лаптопи, телевизорите с плосък екран, мобилните телефони и таблетите използват LED технологии с голямо количество синя светлина.

 

Какво прави синята светлина с очите ви?

Окото има структури, които го предпазват от някои видове светлина. Например, роговицата и лещата предпазват светлочувствителната ретина в задната част на окото от вредните UV лъчи.

Тези структури, обаче, не предпазват от синята светлина.

 

Рискове и странични ефекти от излагане на синя светлина

Въпреки че текущите изследвания показват, че синята светлина от компютърни екрани и преносими устройства вероятно не представлява сериозен риск за очите, има някои други рискове, които трябва да се вземат предвид.

Синя светлина и макулна дегенерация

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е причина номер едно за загуба на зрението при хора над 50 години. Това се случва, когато структура в задната част на окото - макулата, се повреди с напредване на възрастта.

Резултатът е, че хората губят способността да виждат центъра на тяхното зрително поле. Все още могат да се виждат нещата в периферията, но детайлите и обектите в центъра на зрителните линии могат да станат замъглени и с течение на времето по-трудни за виждане.

Изследвания върху животни и лабораторни изследвания повдигнаха въпроси дали синята.

Синя светлина и умора на очите

Използването на цифрови устройства отблизо или за дълги периоди може да доведе до дигитално напрежение на очите.

Изследванията показват, че когато хората използват компютри, лаптопи и други цифрови устройства, те са склонни да мигат по-рядко от нормалното. По-малкото мигане може да означава по-малко влага.

Дигиталното напрежение на очите обикновено е свързано със системата за фокусиране.

Когато очите ви са напрегнати от гледане в екран, излъчващ синя светлина, може да забележите:

·        сухи очи;

·        възпалени или раздразнени очи;

·        уморени очи;

·        главоболие;

·        мускулите на лицето са уморени от кривогледство;

Синята светлина се разпръсква по-лесно от повечето други видими светлини. Това може да затрудни окото да фокусира, когато е изложено на синя светлина. Вместо това, окото може да усвои синята светлина като лошо фокусирана визуална статика. Това намаляване на контраста може да затрудни окото да обработва синята светлина, което потенциално допринася за напрежението на очите.

Синя светлина и сън

Светлинните сензори в очите и дори в кожата могат да усетят разликата между интензивните сини светлинни вълни на ярка дневна светлина и по-топлите, по-червени тонове, които сигнализират, че денят свършва. Когато светлината около нас изчезне в тези нюанси, сензорите в очите подканват тялото да освободи естествените запаси на тялото от мелатонин - хормонът, предизвикващ сън.

Често, когато хората са изложени на синя светлина вечер, телата им не отделят толкова много мелатонин и циклите им на сън се забавят или нарушават.

Когато синята светлина нарушава циклите на сън, могат да се появят и други проблеми:

·        повишен риск от свързани с хормоните ракови заболявания, като рак на гърдата и простатата;

·        по-ниски нива на лептин - химикал, който сигнализира за пълнота след хранене;

·        метаболитни промени, особено кръвната захар;

 

Слънчевата светлина е основният източник на синя светлина и престоят на открито през деня е мястото, където се излагаме най-много на нея. Допълнително, ние сме изложени на синя светлина от екраните на нашите дигитални устройства като компютри, телефони, телевизори и таблети.

Комбиниацията от вредата, която слънчевата светлина оказва върху нашите очи и кожа и тази от синята светлина, може да доведе до сериозни здравословни проблеми, които да причинят увреждане на зрението, слепота, преждевременно стареене на кожата, умора, главоболие и други.

За да се радваме на добро здраве е важно да сме защитени през целия ден!  
 


Публикувано: 25.7.2022 г. 16:31:00 от Zepter International | с 0 коментар(а)
Здраве
Сподели на:
Zepter logotype Продуктът беше успешно добавен към твоята пазарска количка! Bags Отиди в количката