Shopping cart icon

БИОПТРОН и ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАМРАЗЕНО РАМО

БИОПТРОН и ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАМРАЗЕНО РАМО

ГРАДСКИ ИНСТИТУТ ПО ГЕРОНТОЛОГИЯ, БЕЛГРАД, 18.06.2018

ПРИЛОЖЕНИЕ НА СВЕТЛИННАТА ТЕРАПИЯ BIOPTRON ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ СЪС ЗАМРАЗЕНО РАМО

Доклад

д-р Деяна Петрович

 

Въведение: Адхезивният капсулит или замръзналото рамо се счита за неставно ревматично заболяване. То е много е неприятно и създава двигателна дисфункция с болка. Най-често се причинява от утаяване на калциеви соли в мускулите и сухожилията на раменната област.

 

Клинична проява: Най-често се проявява по два начина: В първия случай, болката в рамото се появява внезапно (остро), с временно ограничена функция/обхват на движение на раменната става (остро болезнено рамо). При втория случай, много често се случва състоянието да започне със средна болка в рамото и постепенно намаляване на обхвата на движение, така че в крайната фаза почти нито едно от движенията в раменната става не е възможно. Обикновено започва със сухожилията в областта на рамото, последвано от болка при определени движения на рамото. През следващата фаза на заболяването е налице възпаление на синовиалната става, което причинява много силна болка и ограничаване на обхвата на движенията. Това състояние се нарича замръзнало рамо.

 

Диагноза: Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата и клиничните находки. Необходимо е да се направи сравнение на RTG изображението на двете рамене, а при възрастните хора профилно изображение на шийните прешлени. По време на острата фаза е необходимо да се направи скорост на утаяване, кръвен тест и фибриноген. Желателно е да се направи ехография на раменете поради диференциалната диагноза на бурсит, който е ограничение на обхвата на движение в по-малка степен, но има и много силна болка.

 

Лечение: Първата част от терапията обикновено е с противовъзпалителни лекарства, които се прилагат срещу болка и възпаление, а понякога и с локална инфилтрация на глюкокортикоид в рамото. Един важен аспект на терапията е кинезитерапията (прилагането на която трябва да подобри обхвата на движение), както и физиотерапията (която постига аналгетичен ефект, както и подобряване на локалното и системно кръвообращение). В този случай, Bioptron се използва в продължение на 15 дни в продължение на 10 минути дневно, прилаган в проекцията на делтоидния мускул и във връзка с асистирано упражнение. По време на това допълнителното лечение с Bioptron за 15 дни, се наблюдава значително облекчаване на болката и не е необходимо допълнително облекчаване на болката след това лечение (намаляване на общата консумация на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства).


Публикувано: 30.7.2018 г. 17:45:33 от Zepter International | с 0 коментар(а)
Здраве
Сподели на:
Zepter logotype Продуктът беше успешно добавен към твоята пазарска количка! Bags Отиди в количката