Shopping cart icon

Bioptron и репродуктивното здраве

Bioptron и репродуктивното здраве

Приблизително 15-25% от двойките в Русия страдат от безплодие, като почти 50% от проблемите с безплодието са при мъжете. Спермограмата или анализът на спермата е най-важният неинвазивен метод за функционалното състояние на мъжките полови жлези за оценка: подвижността на сперматозоидите, броя на сперматозоидите/ml, жизнеспособността на сперматозоидите и морфологията на сперматозоидите.

 

Цел:

Целта на проучването е да се изследват ефектите от светлинната терапия Bioptron върху физическите свойства и основните параметри (подвижност и жизнеспособност на сперматозоидите) на сперматозоидите на мъже in vitro и in vivo.

 

Метод:

Експериментът се състои от 2 фази. По време на първата фаза (ин витро състояние): Мъже в репродуктивна възраст (n=9) предоставят проби от еякулат в лабораторията на Семейната клиника "Център за репродуктивно здраве" в Ижевск, Русия. Общата подвижност на сперматозоидите, броят на прогресивно подвижните сперматозоиди, непрогресивно подвижните сперматозоиди, неподвижните сперматозоиди и жизнеспособността на сперматозоидите са оценени преди и след излагане на поляризирана полихроматична светлина от Bioptron за 8 минути на разстояние от 5 см (с помощта на устройство Bioptron MedAll).


По време на втората фаза (in vivo състояние): проби от еякулат (n=4) са анализирани преди и след фотостимулация с поляризирана полихроматична светлина на устройството BIOPTRON Pro 1 върху лумбосакралната област от разстояние 10 cm за 10 минути и областта на перинеума от разстояние 10 см за 5 минути, за 10 дни.

 

Резултати:

Еднократното излагане на поляризирана полихроматична светлина Bioptron за 8 минути върху спермата на доброволци при in vitro условия причинява следните промени в спермограмата:

 

·      Повишена обща подвижност на сперматозоидите с 3%

·      Увеличаване на прогресивно подвижните сперматозоиди с 9%

·      Намаляване на броя на непрогресивно подвижните сперматозоиди с 24%

·      Броят на неподвижните сперматозоиди намаля с 8%

·      Повишена жизнеспособност на сперматозоидите с 6%

Ефектът на поляризирана полихроматична светлина на устройството Bioptron Pro 1 при in vivo условия (10 сесии) предизвика следните промени в спермограмата:

·      Повишена обща подвижност на сперматозоидите с 16,2%

·      Броят на прогресивно подвижните сперматозоиди се е увеличил с 24,8%

·      Броят на непрогресивно подвижните сперматозоиди се е увеличил с 16,7%

·      Намаляване на броя на неподвижните сперматозоиди с 27%

·      Повишена жизнеспособност на сперматозоидите с 14,7%

 

Заключение:

Светлинната терапия с Bioptron предизвиква вътреклетъчна каскада от метаболитни процеси (включително активиране на АТФ и клетъчната мембрана), активиране на лимфната и кръвоносната система, които допринасят за повишаване на функционалния статус на сперматозоидите. Проучвания, проведени върху доброволци в условия in vitro и in vivo, показват положителен ефект на поляризирана полихроматична светлина Bioptron върху индексите на спермограмата след 10 дни лечение в продължение на 10 минути в лумбаскралната област и 5 минути в перинеума, което позволява препоръчване на този метод на експозиция за клинична, амбулаторна и домашна употреба с цел подобряване на качеството на спермата и повишаване на мъжката плодовитост. Въпреки това, дългосрочната устойчивост на тези резултати трябва да бъде определена.

 

  • Източник (достъпен при поискване): Kuznetsov S.F., Kanunnikov M.M., Vorobyeva A.S. “Влияние на поляризирана светлина Биоптрон върху функционалното състояние на сперматозоидите in vitro и in vivo условия” // Материали на наук.-практ. Конференция „Актуални въпроси на експерименталната и клиничната медицина – 2018 г.“. - Санкт Петербург, април 2018. - С. 205

Публикувано: 22.8.2018 г. 16:37:16 от Zepter International | с 0 коментар(а)
Здраве
Сподели на:
Zepter logotype Продуктът беше успешно добавен към твоята пазарска количка! Bags Отиди в количката