Shopping cart icon

Bioptron при лечение на рак на гърдата

Bioptron при лечение на рак на гърдата

Ракът на гърдата е вторият най-често срещан рак в света.

Ракът на гърдата е вторият най-разпространен рак в света и най-често срещан сред жените, с 1,7 милиона нови случаи, диагностицирани през 2016 г. (25% от всички ракови заболявания при жените). Съобщава се, че постоперативната заболеваемост или аксиларни процедури от рак на гърдата е до 30%. Най-често, ранните следоперативни проблеми включват проблеми с раната като възпаление, некроза на клапата, абсцес, дехисценция, хематом и серома. Необходимо е бързо заздравяването на раните, което ако се забави, може да увеличи риска от дългосрочна заболеваемост. Добре известно е, че имунната система и микроциркулацията играят решаваща роля в регенеративните процеси. Ето защо, подходящата и навременна рехабилитация е жизненоважна за възстановяване от операции на рак на гърдата, включително консервативна хирургия, мастектомия, дисекция на аксиларни лимфни възли и реконструкция на гърдата. Конвенционалните методи за лечение на рак на гърдата (хирургия, химио- и лъчетерапия) могат да причинят имунодепресия. Имунната рехабилитация на пациенти с рак на гърдата се счита за важна част от лечението и възстановяването: клетъчните и хуморалните компоненти на имунната система играят критична роля в туморния растеж и метастазите, както и силно влияят върху резултата от лечението.

Това, което вече знаем

Светлинната терапия с Bioptron действа не само локално, но има и системни ефекти, които се медиират чрез кръвта, по-специално кръвния серум. Кръвният серум е компонент на кръвта (подобно на кръвната плазма), но не включва кръвни клетки и фактори на съсирването, а по-скоро включва протеини, електролити, антитела, антигени, хормони и всякакви екзогенни вещества (например лекарства и микроорганизми). Тъй като Bioptron предизвиква промени в кръвта и кръвния серум, светлинната терапия на Bioptron може да въздейства върху цялото тяло и може да засегне кератиноцитите и фибробластите навсякъде в тялото. Фибробластите са важни за производството на колаген и еластин и са полезни за заздравяването на рани. Основната функция на кератиноцитите е да действат като бариера в кожата, да предотвратяват загубата на вода и да се борят с чуждите “нашественици”. Доказано е, че светлинната терапия Bioptron увеличава растежа и броя на фибробластите и кератиноцитите.

Какъв е ефектът от светлинната терапия Bioptron върху раковите клетки?

 


Самойлова и др. (2015) проведоха проучване, за да разгледат ефектите от светлинната терапия Bioptron върху пациенти с рак на гърдата в ранния период след мастектомия. Те събират кръвни (серумни) проби след лечение с Bioptron (ежедневно лечение в продължение на 7 дни) и разглеждат стимулиращите растежа свойства на (кръвния) серум върху фибробласти, кератиноцити и различни ракови клетки на гърдата и епидермоидни (кожни) ракови клетки и ги сравняват със серума, взет преди лечението с Биоптрон. Това е контролирано изследване на ефектите на кръвния серум върху различни клетъчни линии, in vitro, взети от пациенти преди и след лечението с Bioptron. Резултатите показват, че кръвният серум на пациенти, лекувани с терапия с Bioptron, има инхибиращ/забавящ ефект върху пролиферацията на туморни клетки (т.е. намалява растежа на туморните клетки) и положителни ефекти върху фибробластите и кератиноцитите.

Следователно, светлинната терапия с Bioptron „стимулира растежа на човешки кожни клетки и едновременно с това понижава пролиферацията на туморните клетки“ (Samoilova et al, 2015) и всъщност забавя прогресията й – по този начин има потенциал да увеличи степента на оцеляване (Knyazev et al. , 2015, изследване върху мишки).

 

От тези две, по-горе споменати проучвания се стига до заключението, че светлинната терапия Bioptron е:

·       безопасна за употреба в онкологията;

·       е полезна за заздравяването на рани след операция при пациенти с рак и в допълнение потиска туморната пролиферация.

 

Изследването на Zhevago et al. (2017) има за цел да провери ефективността на използването на светлинна терапия Bioptron при постоперативно лечение (след мастектомия - хирургично отстраняване на гърдата) при пациенти с I и II стадий на рак на гърдата. Конвенционалното лечение на рак на гърдата (хирургия, химиотерапия и лъчетерапия) често се свързва с имунодепресия. Възстановяването от имунодепресията (известно като имунорехабилитация) е важно за лечение, рехабилитация и предотвратяване на туморен растеж и метастази. В тази рандомизирана контролна група, експерименталната група получава светлинна терапия с Bioptron в лумбалната/сакралната област (долната част на гърба) за 10 минути в продължение на 7 дни след операцията. Светлинната терапия с Bioptron блокира имунодепресията, обикновено свързана с лечението на рак на гърдата, и предотвратява увеличаването на възпалителните цитокини (маркери) по време на ранната фаза след мастектомия. Освен това светлинната терапия Bioptron помага за повишаване на ефективността на естествените клетки-убийци. Естествените клетки-убийци са лимфоцити, които циркулират около тялото, откриват чужди клетки и ги унищожаванат (лизис). Светлинната терапия с Bioptron „увеличава чувствителността към лизис от естествените клетки убийци“, като по този начин подпомага тяхното унищожаване и откриване, подпомагайки собствената имунна система на човека да открие и унищожи туморните клетки (Knyazev et al, 2016). Като цяло се смята, че тази превенция на имунодепресията, намаляването на провъзпалителните маркери и повишаването на чувствителността на туморните клетки към естествените клетки-убийци са свързани с по-добър резултат при пациентите.

 

Заключение

Светлинната терапия с Bioptron инхибира пролиферацията на туморни клетки. Научните доказателства категорично показват, че Bioptron влияе положително върху това - имунната система да разпознава мутирали (туморни) клетки и по този начин да потиска техния растеж и прогресия.

Това обаче не предполага, че светлинната терапия с Bioptron трябва да се използва като монотерапия (като единична терапия) при лечение на рак. Ракът е многостранно заболяване и много фактори допринасят за профила на заболяването, имунната система е само един от тях. Всичко фактори, заедно с обширните изследвания, проведени със светлинната терапия Bioptron, могат да се използват за превенция на усложнения, свързани с рак и неговото лечение, като корекция на имунната система, облекчаване на болката, ускоряване на заздравяването на рани, заздравяване на белези и др. , като по този начин значително подобрява качеството на живот на пациентите.

 

Препратки

Ако желаете допълнителна информация или конкретни подробности за изследванията, моля не се колебайте да се свържете с нас: sales@bioptron.com

Samoilova KA, Zimin AA, Buinyakova AI, Makela AM, Zhevago NA. Регулаторен системен ефект на постхирургично полихроматично светлинно (480-3400 nm) облъчване на пациенти с рак на гърдата върху пролиферацията на туморни и нормални клетки in vitro. Фотомедирана лазерна хирургия. 2015 ноември;33(11):555-63.

Knyazev NA, Samoilova KA, Abrahamse H, Filatova NA. Понижаване на туморогенността и промени в актиновия цитоскелет на миши хепатом след облъчване с полихроматична видима и IR светлина. Фотомедирана лазерна хирургия. 2015 април;33(4):185-92.

Knyazev NA, Samoilova KA, Abrahamse H, Filatova NA. Полихроматичната светлина (480-3400 nm) повишава чувствителността на туморните клетки към лизис от естествени убийци. Фотомедирана лазерна хирургия. 2016 септември;34(9):373-8-

  • Zhevago NA, Zimin AA, Glazanova TV, Davydova NI, Bychkova NV, Chubukina ZV, Buinyakova AI, Ballyuzek MF, Samoilova KA. Полихроматична светлина (480-3400nm), подобна на земния слънчев спектър без нейния UV компонент в следоперативна имунна рехабилитация на пациенти с рак на гърдата. J Photochem Photobiol B. 2017 януари; 166:44-51.

Публикувано: 13.4.2018 г. 19:35:56 от Zepter International | с 0 коментар(а)
Здраве
Сподели на:
Zepter logotype Продуктът беше успешно добавен към твоята пазарска количка! Bags Отиди в количката